beats by dre cheap

Bolje grob, nego rob!

 

Nevjerovatna reakcija nemoralnog Nedžada Brankovića na već sada slavni grafit je pokazala pravu suštinu problema u našem društvu. Nije ključni problem ogromna i skupa administracija, nacionalističke podjele, ratne rane, krimina, korupcija, mafijaški sistem, itd... nego je ključni problem pasivnost i pristanak na robovanje velike većine građana u Bosni i Hercegovini. Jednom vrlo brzom, finansijski nezahtjevnom, i prilično orginalnom akcijom... napadom grafitom... je uzdrman jedan od najodgovornijih ljudi u ovoj državi. Pozvan je na odgovornost! Drsko, direktno i hrabro! Građanin, ili više njih, su uspjeli uraditi ono što je ključ rješenja naših problema. To je građanska odgovornost...

Građanska odgovornost se ne završava glasanjem na izborima. Ustvari je to samo početak građanske odgovornosti prema društvu. Ta građanska odgovornost podrazumjeva da pojedinačno i kolektivno nećemo šutiti, nećemo trpiti, nećemo tolerisati bilo kakav vid nepravde, kriminala, korupcije, nesposobnosti, nemara, nemorala od strane naših izabranih predstavnika.

 

Zamislite samo da gradimo kuću, a ova zemlja je naša kolektivna kuća, i da dovedemo majstore da ozidaju kuću. Dogovorimo se i oni krenu raditi. Nakon nekoliko dana, sedmica, ili mjeseci postane nam potpuno jasno da ti majstori zidaju krive zidove i da će se na kraju cijela kuća srušiti. Pitam se samo koliko bi nas tolerisalo rad takvog majstora i koliko bi nas pustilo takvog majstora da završi sa zidanjem znajući da će se kuća srušiti? Znam da bih ga lično odmah zaustavio, natjerao bih ga da popravi ili ako to ne zna uraditi onda bih ga natjerao da mi nadoknadi štetu... i na kraju bih doveo drugog majstora... samo što tog drugog majstora ne bih ostavljao ni minutu samoga... kako bih ga na vrijeme moga spriječiti prije nego što i on napravi neki belaj.

 

Šta to mi radimo što je tako krimogeno, huliganski, nedemokratski? Pozivamo na odgovornost! Ukazujemo da je zakon nepravedan, loš i mafijaški! Dižemo glas protiv nepravde! Tražimo socijalnu pravdu, odgovornost, rad, red, disciplinu, napredak, brigu, viziju... budućnost!

 

Nas nije malo! Mi smo ogromna većina u ovom društvu! Samo još uvijek nismo dovoljno svjesni problema, nismo se još uvijek organizovali kako treba, nismo stvorili sredstva sa kojima ćemo ostvariti naše ciljeve i naše vizije... ali polako se budimo iz skoro tisućljetnog sna i gradimo naš put ka dostizanju najplemenitijeg cilja... DOSTOJANSTVO.

 

Ne smijemo se plašiti, jer je naš strah njihovo najmoćnije oružje! Ne smijemo očajavati, jer je naš očaj naš najveći neprijatelj! Ne smijemo posustati, jer je istrajnost recept uspjeha! Korak po korak... nekad veći nekad manji... ali sigurno ka cilju!

Demir Mahmutćehajić
http://stolac92.blogger.ba
17/01/2009 13:09